вторник, 8 септември 2009 г.

Разговорите между хората са свързани с клюки


В представите на повечето хора клюките са просто празни приказки, но британски учени установиха, че те са силно присъщи на хората.

Д-р Никълъс Емлер твърди, че обменът на пикантна информация е присъщ за човешките същества и ги отличава от останалите представители на животинския свят. Клюките насърчават сътрудничеството и помагат за създаването на по-големи, по-богати и по-сложни общества от създадените от останалите представители на животинския свят.

Д-р Емлер изследвал 300 души и установил, че говоренето за другите хора и за навиците им или клюкарстването заема 80% от разговорите между хората. В древни времена клюкарстването се оказало от жизнено важно значение за оцеляването, като обменът на клюки помагал на пещерните хора да залавят крадци и да избират лидери.

"Езикът се развил, в резултат на което хората се научили да клюкарстват и да развиват по-сложни общества. Павианите и шимпанзетата изградили сложни общества, защото индивидите знаят много за останалите. Но тъй като не могат да говорят, те разчитат на преките наблюдения, така че са ограничени в групи от около 50. Единственото нещо, което ни отличава от тях е, че ние можем да говорим помежду си. Можем да обменяме социална информация. Можем да формираме много по-сложни общества от животните, защото обменяме клюки", обясни д-р Емлер по време на Фестивала на науката във Великобритания. Въпреки че 80% от разговорите между хората са свързани с клюки, само 5% от тях са злонамерени.

Учените установили още, че докато според стереотипите жените са по-големи клюкарки от мъжете, представителите на силния пол е два пъти по-вероятно да клюкарстват за външния вид на хората.

Няма коментари: