вторник, 8 септември 2009 г.

Ечемик - на какво се дължи?


Ечемик се появява при проблеми с имунната система на организма. При положение, че на клепачите редовно излиза ечемик, следва да се направи консултация с имунолог, за да се открие причината за нарушения имунитет.

Ечемикът е остро, гнойно възпаление при миглите или потните жлези на клепача. Развива се при попадане на микроогранизми в космените фоликули на миглите или потните жлези. Обикновено се случва при хора с понижени защитни сили на организма към инфекции.


Ечемикът обикновено избива на фона на хронично заболяване и друга инфекция: при хронични тонзилити, възпаления, засягащи кухината при носа, болни зъби, заболявания на стомашно-чревния тракт, глисти, захарен диабет и други заболявания. Често ечемикът е съпроводен с възпаление на краищата на клепачите (блефарит).


Преди да се появи ечемикът, на края на клепача се появява болезнено образувание, подобно на пъпка. Не след дълго мястото около него подпухва, кожата и лигавицата (конюктивата) се зачервяват. След ден два се образува жълт връх, от който по-късно се отделя гной и некротизирала тъкан. След отделянето на секретите, състоянието на засегнатия се подобрява.

При ечемик клепачите отичат. Наблюдава се отичане и на конюктивата. Подпухването е концентрирано при миглите. Когато клепачът се подува, очната цепка се затваря. В някои случаи окото може напълно да се затвори.

Често се случва ечемикът да е придружен с главоболие. Ечемик може да се появи само на едното око или да засегне и двете. Най-тежкият случай е, когато се появят едновременно няколко ечемика, които се сливат. Тогава се наблюдава влошаване на общото състояние на засегнатия, повишаване на температурата, увеличаване на лимфните възли под челюстта и около ушите. Често в този случай ечемикът рецидивира.

Когато ечемикът е вътрешен, възпалението засяга мейбомиевата жлеза. Тогава той се намира от вътрешната страна на клепача, от страна на конюнктивата.

Има случаи, когато ечемикът дава усложнения. Развива се флегмон, менингит, тромбози на кръвоносните съдове на мозъка, сепсис.


За да се избегнат усложнения при често рецидивиращ ечемик на окото, е желателно да се направи консултация с имунолог. Назначават се кръвни изследвания.


Обикновено се изписват антибиотици, под формата на капки или унгвент. Налагат се топли сухи компреси. По преценка на лекаря могат да се назначат физиотерапевтични процедури.
Важно! Мокрите компреси трябва да се избягват, тъй като те разпространяват причинителите на инфекцията.


В случай, че има общо отпадане на организма и повишаване на температурата, се предписва лечение с антибиотици и сулфаниламиди през устата или във вид на инжекции.

При рецидивиращ ечемик се предприема имунотерапевтична програма с прием на имуномоделиращи продукти и витамини.


Важно! Ечемикът не бива да се изстисква. Това може да разпространи инфекцията в капилярите и да възпали съседните тъкани и окото.


Като профилактична мярка срещу ечемик се изисква спазване на високо ниво на лична хигиена. Често миене на ръцете. Очите не бива да се пипат с мръсни пръсти. Козметиката и кърпите следва да са за индивидуално ползване.

Няма коментари: