вторник, 14 април 2009 г.

Красавицата и Звяра-противоположностите се привличат


Група изследователи от университета в Тенеси се захванали със задачата да докажат, че противоположностите наистина се привличат, за което им благодарим сърдечно, защото досега не ни беше ясно как точно са се събрали Кристина Агилера и Джордан Братман.

Изследването разкрива, че безупречно изглеждащата съпруга, в комбинация с по-невзрачен мъж до себе си, създават перфектната двойка.

Красивите жени често се спират на мъже, които на пръв поглед не са нищо особено, защото такива мъже са много по-отговорни и способни да имат дълга и стабилна връзка.

Разбира се, учените признават, че красотата е субективна, но все пак има някои универсални стандарти, включващи големи очи, овално лице, симетричност на чертите, определена закръгленост на бедрата, които привличат всеки средностатистически човек.

Минали проучвания в тази насока показват, че хора и от двата пола, които са еднакво атрактивни, също се привличат и дори успяват да завържат успешна връзка.

Тези проучвания обаче основно са прилагани на млади двойки (на няколко месеца например), което просто доказва, че красотата е важна в началните стадии на връзката.

Все пак, външният вид е първото, за което всеки се "хваща". Но неговата роля в стабилни и дълги отношения, като брака, е много по-неясна.

Как е доказано това?

82 двойки на възраст между 20 и 30 години, с брак на не повече от 6 месеца и приблизително 3-годишна история на връзката, били записани, докато разговаряли с половинките си за някакъв личен проблем.

Преди началото на експеримента лицето на всеки един от участниците било оценено от 1 до 10 по класическите стандарти за красота.

По-късно записите били анализирани с цел да се разбере до каква степен се подкрепят съпрузите, в зависимост от външните им белези.

Изследователите стигнали до заключението, че съпрузите се държали по-мило едни към други в случаите с по-привлекателна женска партньорка.

Това несъмнено се дължи на факта, че по-грозничките мъже се страхуват красавиците до тях да не се захласнат по секси водопроводчик, градинар или фитнес инструктор.

Затова те полагали много усилия всячески да ощастливят жената до себе си, тъй като считали, че е цял късмет да я имат.

Резултатът не ни изненадва особено. Все пак не е тайна, че мъжете са много чувствителни на тема женска красота и не е чудно, че искат да имат красива дама до себе си.

От друга страна, според изследването, за жените най-важно е мъжът до тях да е висок, та да се чувстват защитени в неговата прегръдка. И не на последно място - да има голям размер. На заплатата.

Няма коментари: