понеделник, 20 юли 2009 г.

„Цикълът го няма“ - какво да правим?




Тъй като липсата на менструация може да се дължи на гинекологичен проблем, провеждането на изследвания за установяване на причината е задължително. Изследват се естрадиол, фоликулостимулиращ хормон (FSH), антимюлеров хормон, пролактин, лутеинизиращ хормон (LH), тестостерон, прогестерон и др. Необходимо е да се извърши ехографски преглед на женските полови органи, да се види големината на яйчниците и количеството на фоликулите в тях. На основание на получените данни лекарят ще постави или отхвърли диагнозата.



Прояви на климакса

Независимо, че климаксът е преждевременен, започват да се проявяват всички характерни за него признаци. „Горещи вълни“, повишена склонност към изпотяване, честа промяна на настроенията, раздразнителност, проблеми със съня, всички тези оплаквания започват да се случват все по-често. Типични за това състояние стават сухата кожа, променя се структурата на косата, ноктите. Много е вероятно жената да започне да наддава на тегло, особено характерен симптом е напълняването в областта на корема, ханша и бедрата. Възможно е и обратното, да отслабне и да се "съсухри".



Ранната менопауза влияе на функционалността на много органи. Най-засегнати са костите, органите на сърдечно-съдовата система и кожата. Костите стават по-чупливи, заради промяна в тъканта им. Възможно е да се появят шипове, остеопороза. Тъй като кожата загубва еластичността си, изведнъж се появяват множество бръчки. По ръцете и областта на очите се образуват малки пигментни петънца. Заради ниския синтез на естрогени кръвоносните съдове губят еластичността си, което предразполага към бързо развитие на атеросклероза. Повишава се рискът от инфаркт на миокарда, инсулт и други усложнения.



Как да спрем преждевременната менопауза

Ако пушите, откажете цигарите или поне ги намалете, е най-лесната препоръка, която може да се даде и в буквален смисъл. Тези, които се подлагат постоянно на диети, вече е редно да се обърнат към специалист диетолог, който да им препоръча правилен за тях хранителен режим. Необходимо е да се отделя специално внимание на консумираните продукти, да се увеличи количеството на приеманите протеини, важни за правилното функциониране на репродуктивната система.



Какви превантивни мерки да вземем, когато сме наследствено обременени

Колкото и банално да звучи правилният, здравословен начин на живот и пълноценното хранене, са от съществено значение, за да се държи ранната менопауза за по-дълго далеч от нас. Ето няколко съвета в тази насока:



1.Храните. Има няколко вида храни, на които трябва да се гледа със знак „забранено“. Това са консервираните продукти, храни приготвени на барбекю и във фритюрник.
2.Необходим е сън. Имате много работа, обичате нощния живот, постоянно сте активни, независимо от часа в денонощието, не желаете да губите време за сън или не можете да спите – взимайте мерки! Недоспиването освен да ви състари и да ви разболее, конкретно може да причини промяна в отделянето на женските полови хормони и да провокира развитието на синдрома на преждевременно изчерпания яйчников резерв.
3.Спортът. Повече от препоръчителен е, но натоварването трябва да е в границите на разумното, иначе последиците са същите.



Засегнати сме - какво да правим?

Възможно най-скоро трябва да се потърси компетентен специалист, който да постави диагноза и да препоръча необходимата терапия. Обикновено до навършване на 50-годишна възраст се изписва хормонозаместителна терапия, която да компенсира намалената функция на яйчниците.
Терапията се налага, за да спре преждевременното стареене на органите на жената. Приемът на хормонални таблетки ще запази младостта на кожата, костите и на целия организъм като цяло. Тази терапия в случая има и профилактична цел срещу сърдечно-съдови заболявания, урогенитални и сексуални проблеми. Така за по-дълго ще се запази паметта свежа, умът бистър, а фигурата съблазнителна.

Няма коментари: