понеделник, 20 юли 2009 г.

Козметичните продукти и здравословните проблеми с тях


Токсичността на козметичните средства е друг показател на който не се обръща необходимото внимание. В състава на козметиката са включени различни консерванти, целящи удължаване на годността на продуктите, но не ги предпазват от бактериално замърсяване. Съставна част са и множство други съединения - сърфактанти, детергенти, емулгатори, овлажнители, разтворители. Част от тях са с естествен произход, извличани от животински, растителни или минерални източници, но други са изцяло синтетични.





Дерматолозите напомнят че кожата не е непроницаема за всички тези вещества и те проникват в дълбочина през порите. Различните алкохоли и разтворители, съдържащи се в козметичните препарати могат да нарушат повърхностния епител и да увредят защитата на кожата и лигавиците.



В миналото, често съставна част от разкрасителните продукти са били тежки метали, като живак и олово. Днес, макар и много по-рядко, още се използват формалдехид-освобождаващи средства, нитрозамини. Тези химикали са с особено токсичен и дори карциногенен ефект и затова се правят опити да бъдат блокирани с витамини Е и С.





Учените са на мнение, че талкът, влизащ в състава на много пудри, може да доведе до белодробни проблеми при инхалиране. Макар и рядко, е налице опасност от наличието на азбест. Извличаните от петрола продукти като парафина, пропилен гликола и др. могат да бъдат замърсени с вредните нитрозамини. Тези и други вещества са асоциирани с поведенчески, неврологични и др. смущения, подозирани или доказани карциногени и мутагени.



Оцветителите на козметичните средства са изолирани от петрола, от въглищния катран, от растителни, минерални и животински източници. Не малка част от тях също не са абсолютно безвредни. Специалисти предупреждават, че са някои от химикалите имат дегенеративни, карциногенни и мутагенни ефекти върху клетките.



Различните ароматизаторите не са съставка само на парфюмите, а намират приложение и при сапуни, шампоани, кремове, масла и др. Проведени са изследвания, показващи че арозматизаторите са сред основните провокатори на бронхиална астма. Тяхното вредно въздействие върху, респираторната система е съпоставимо с пасивното тютюнопушене и формалдехида. Ароматните молекули са и чести причинители на кожни алергични реакции. По-рядко наблюдавани са неврологични, респираторни или сърдечни оплаквания.



Малко известна и често пренебрегвана е ролята на някои козметични средства като стимулатори на естрогенна активност. Естерите на пара-хидроксибензоената киселина )(парабени ) често са прилагани като химични консерванти. Абсорбирани през кожата и попаднали в кръвотока, те стигат до паренхима на гърдата, където могат да стимулират естрогенните рецептори и да потенцират развитието на доброкачествени или злокачествени туморни формации. Парабените се съдържат в редица козметични продукти.



Масовата употреба на козметични средства налага по-стриктен контрол над безопасността и адекватно уведомяване на потребителя относно нежелани реакции.





Предлагаме ви няколко практичаски съвета, които биха могли да ограничат риска от нежелони послидици:



Не използвайте продукт с нееднороден състав и цвят, както и такива с променена миризма
Не употребявайте продукти, чийто фабрична опаковка е разпечатана преди доста време, дори и срокът им на годност да не е изтекъл.
При съхранение на козметиката избягвайте големи температурни амплитуди, както и прякото им излагане на слънчева светлина
Не съхранявайте козметиката на влажно място. Това благоприятства развитието на плесени и бактерии.
Когато правите избор давайте предимство на тубичките и флаконите пред кутийките, защото последните лесно се заразяват от нечисти пръсти. Предпочитайте по-малките разфасовки на продуктите. Макар и по икономични, големите кутии си използват прекалено дълго време, а това повишава риска от замърсяване.

Няма коментари: