понеделник, 20 юли 2009 г.

Гинекологичните проблеми през лятото


По време на летния сезон най-често се срещат т. нар. вагинити при млади жени във фертилна възраст. Тези проблеми често са свързани с летните емоции - почивката на море, басейните и активния сексуален живот. През летния период, от юли до август, е и най-голям процентът на младите пациентки с рецидивни вагинити вследствие кандида и трихомонас вагиналис.

Повече от 70% от жените са носители на кандида албиканс като облигатен микроорганизъм.



В летния период много често се получават микотични вагинити, заради бързото размножаване на кандидата. Те са най-честите поводи за посещение при гинеколог.


Трихомонас вагиналисе вид патогенен микроорганизъм, обитаващ водните басейни, които атакуват чревния и пикочо-половия тракт у човека. Заразяването с паразита причинява вагинити, които налагат своевременно лечение.



Девойките и жените, които са носители или имат кандида като нормален или облигатен микроорганизъм са по-застрашени от вагинални инфекции. Вследствие бързото размножаване на кандидата, особено през летните месеци, зачестяват случаите на микотични вагинити. Най-честата причина за гъбичните инфекции си остава сексуалният контакт.


Мъжете, за разлика от жените, много по-рядко страдат от гъбични инфекции и не са основни преносители на гъбички кандидас. Само при 5-7 % от представителите на силния пол се откриват инфекции с кандида албиканс. Основна причина за това е, че гъбичките нямат подходящи условия за развитие върху мъжките полови органи. Развиват се в редки случаи, когато имунната система на мъжа е отслабена.





Друго често срещано заболяване през летния сезон, което не трябва да се игнорира е херпес гениталис.

Гениталният херпес представлява сексуално трансмисивно заболяване, което се причинява от Херпес симплекс вирус тип 2. Засяга лигавицата на половите органи и разположената в съседство кожа. Периодът от момента на заразяването до проява на първите симптоми е 2-7 дни. Херпесът засяга както мъже, така и жени.


Заболяването протича различно в зависимост от общото състояние на организма. При някои пациенти протича леко, почти без симптоми, докато при други се развиват болезнени мехурчета на фона на обща отпадналост и повишена телесна температура.


При мъжете характерните мехурчета и болезнени ранички се появяват най-често по главичката на пениса.
При жените най-често са засегнати външните полови органи - големите и малки срамни устни и клитора.


В други случаи се засягат влагалището (колпит) и маточната шийка (екзоцервицит) -оплакванията са от обилно течение, общо неразположение и дискомфорт в долната част на корема. Обикновено лимфните възли разположени в съседство са леко увеличени и болезнени.



Хламидиалната инфекция се причинява от вътреклетъчен паразит наречен Хламидия трахоматис.


Освен половите органи в някои случаи се засягат и очите, ставите, черният и белият дроб. Инкубационният период е 7-14 дни.
Хламидия трихоматис е микроорганизъм, който е взел най-доброто в своето развитие от бактерии, микоплазми, гъбички и паразити. Той е скрит, дискретен микроорганизъм, предаващ се по полов път и засяга както мъже, така и жени.


При жените най-често се засягат цервикалният канал, маточните тръби, пикочният мехур и уретрата. Симптомите са скрити и често заболяването остава недиагностицирано и нелекувано.


Хламидията уврежда маточните тръби, намалява тяхната подвижност и води до оптурация. Често нелекуването на хламидиалната инфекция е причина за стерилитет при жените.


При мъжете този микроорганизъм се развива в уретрата, пикочния мехур и простатата.


Трихомоните се откриват с директен тест на секрет от цервикалния канал или чрез кръвно изследване на имуноглобулин.


Широко разпространен е човешкият папилома вирус. Съществуват над 100 различни типа HPV, всеки от които се характеризира със собствена тъканна специфичност и се асоциира с различна клинична картина.





Човешките папиломни вируси (HPV) са причинители на една от най-разпространените полово пренасяни вирусни инфекции в света. Известни са над 30 типа HPV предавани по полов път, от които 18 са с доказан онкогенен потенциал и причиняват рак на шийката на матката. Един от щамовете на папилома вируса причинява плоски и остри брадавици (кондиломи).


Кондиломите се причиняват от човешкия папиломен вирус (Human papilloma virus -HPV), типове 6 и 11. Най-общо острите кондиломи представляват образувания, наподобяващи брадавици.


Острите брадавици се предават изключително по полов път. Когато се подцени разпространението им при жената те често се разпространяват, обхващат влагалището и целите външни полови органи и лечението е много трудно. Лекуват се с електрохирургия и силни химически препарати, водещи до изгарянето им.




Скрити и много тежки инфекции-убийци са хив-вирусът и СПИН. За съжаление, официалните данни не показват реалния брой на заразените и се счита, че носителите и болните са многократно повече от регистрираните. Смята се, че само 1на всеки 10 от хив-позитивните в България е отчетен. Под влияние на летните емоции не трябва да се забравя използването на презерватив. Той е важно и надеждно средство за предпазване не само от нежелана бременност и СПИН, а и всички останали половопредавани болести.



Всяка образована жена, която наблюдава себе си, трябва да знае, че едно бяло течение, дори и да е по-обилно, се счита за нормално, когато няма сърбеж, парене, неприятна миризма и дискомфорт в областта на влагалището и външните гениталии. И обратното - всяко парене при уриниране, сърбеж и какъвто и да е дискомфорт следва да бъде сигнал за жената, че трябва да се консултира с гинеколог. Колкото по-рано се потърси специалист, толкова по-бързо и лесно се лекува съответният гинекологичен проблем и вероятността от усложнения е по-малка.



При банални влагалищни инфекции симптомите се откриват много лесно и в повечето случаи, дори не е необходимо микробиологично изследване. Достатъчен е преглед от специалист, който може да прецени за какво се касае и да назначи лечение.



При мъжете най-разпространен е така нареченият банален катар или уретрит - възпаление на уретрата (уретралния канал), предизвикано от микроорганизми. Най-засегнати са мъжете на възраст между 21 и 30 години, но се наблюдава тенденция на изместване към по-ранна възраст.


Симптомите варират от сърбеж и парене в уретрата до тежки уретралгични синдроми, изразяващи се в силна болка при уриниране и течение от члена.


Често мъжете пренебрегват тези симптоми и могат да се развият простатити. Един хроничен при младите мъже често трудно се поддава на лечение, води до еректилна дисфункция, мъжете се невротизират. Този мъж става постоянен инкубатор на микроорганизми.




Предпазването и превенцията на половите трансмисивни заболявания трябва да започне на 12-13 годишна възраст, още в училище. Точно в този период младите момичета имат необходимост от повече информация, както за телата си, така и по въпросите, свързани с половата и сексуалната хигиена. Сексуалната просвета в училище не бива да се подценява, тъй като все повече намалява възрастовата граница, на която започва сексуалният живот.

Няма коментари: