петък, 27 март 2009 г.

СПИН



СПИН е болестно състояние, до което човек достига след зараза с вируса ХИВ. СПИН е съкращение от Синдром на придобита имунна недостатъчност, а ХИВ, на латински HIV означава Human Immunodeficiency Virus (Човешки Имунодефицитен Вирус).

Какво е СПИН и какво е HIV?9327_0.jpg

Обществото е осведомено за опасността от тази болест, но малцина знаят каква е разликата между СПИН и HIV. Много хора мислят, че двете наименования означават едно и също. Това обаче не е така.

HIV е ретровирус, който атакува имунната система на човек. Той е открит през 1983 година и един от най-еволюиралите вируси, които човечеството познава. HIV отслабва защитните сили на организма и с времето той става все по-податлив на всички видове бактерии, микроби, зарази. За HIV е типична т.нар. „бавна инфекция“. В началния стадий, заразеният успява да се справи и да преодолее болестите, които го атакуват, но с времето имунитетът пада до минимум. Причината е, че вирусът унищожава Т-хелперни лимфоцитите, които са вид имунни бели кръвни клетки. Те играят основна роля в правилното функциониране на имунната ни система.

За болестта СПИН говорим, когато заразата с HIV е стигнала своя краен стадий и имунната система на заразения е увредена до толкова, че вече не може да се съпротивлява. HIV е вирусът на СПИН. Периодът, в който човек може да е заразен с HIV, но все още да не се е разболял от СПИН може да продължи 10-12 години след момента на заразяване. Това е т.нар. инкубационен период.

Как човек се заразява с HIV?

9327_1.jpgЗаразата с HIV става основно по кръвен и полов път. Инфекцията може да се пренесе от болен на здрав човек при незащитен полов контакт, ако генитални секрети попаднат в контакт с половите органи, устата, очите, ануса на човек. Може да се принесе по кръвен път с използване на една и съща игла или при контакт на отворена рана на здравия човек със секрети от носителя на HIV. Най-разпространеният начин на зараза със СПИН е чрез полов контакт.

Вероятността заразена майка да пренесе вируса на HIV на детето си е около 30%. За да се избегне максимално тази опасност е задължително родилка, болна от СПИН, да роди чрез секцио.

С ХИВ човек не може да се зарази при обикновени ежедневни контакти, които включват дейности като докосване, ползване на общи битови принадлежности, ръкостискане, прегръдка. HIV се предава трудно дори чрез целувка, въпреки че има такава опасност, ако в устата и на двамата има отворени рани.

Какви са симптомите на СПИН?

Около месец след зараза с HIV, заболелият започва да се чувства отпаднал, да вдига температура и да усеща рязък спад на защитните функции на организма. Този период може да е с различна продължителност и симптомите наподобяват тези като при грип или настинка. При направени нормални кръвни изследвания се наблюдава картина на мононуклеоза. Организмът бързо преборва симптомите на тази начална фаза, тъй като имунната система заработва мигновено. Не след дълго заболелият започва да се чувства добре и това състояние може да продължи с години. Това е и причината много заболели да нямат никакви оплаквания преди HIV да влезе във фаза на СПИН.

След дълги години вътрешна борба на организма, настъпва момент, при който имунната система става безпомощна. Инкубационният период трае средно около 10 години като се наблюдават крайности – при някои СПИН настъпва още 1-2 години след зараза с HIV, докато при други това се случва след 20 години. СПИН отслабва целия организъм и го прави податлив на всякакви зарази, инфекции, злокачествени заболявания. Обикновено смъртта при хора болни от СПИН настъпва в следствие на вторично заболяване, които те са развили, поради изключително слабия си имунитет. Много често заразените заболяват от рак, туберколоза, пневмония, увреждания на централната нервна система.

9327_2.jpg

Диагностика на СПИН

Всеки, който пожелае, може да си направи тест за СПИН анонимно и безплатно. Това може да сторите в РИОКОЗ във всеки по-голям български град, както и в редица центрове, занимаващи се със сексуално здраве. Тестът е безболезнен и не отнема много време.

Важно е да се отбележи, че антителата, които организмът образува, се появяват от няколко седмици до няколко месеца след заразата. Това означава, че при евентуално подозрение за зараза, тестът ще даде точен резултат след като се изчака няколко месеца.

Препоръчително е всеки човек, който е имал дори един незащитен полов акт с човек, който не познава добре, да си направи профилактичен тест за СПИН.

Няма коментари: