сряда, 24 юни 2009 г.

Да си хапнем сладолед


Подходящ е и при някои болестни състояния, например анемия, при стомашно-чревни кръвоизливи и след коремни операции. Сладоледът има свойството да „снема” нервното напрежение и да зарежда бързо с енергия. На какво се дължат свойствата му?





Понастоящем се възприема система от възгледи относно храненето, която разглежда продуктите не само като полезни вещества, които се съдържат, но и като форма и структура на тези вещества. Полезни за организма са тези продукти, чийто веществата и форма отговарят на обмяната на веществата на организма и са адекватни на особеностите на физиологичните процеси в стомашно-чревния тракт.
Сладоледът е продукт, който отговаря на тази система. В състава му влизат достатъчно полезни вещества, във вид, в който запазват полезните си свойства и форма, в която усвояването му от организма е облекчено и не вреди на органите на храносмилане.



Осем причини, за да ядем сладолед!


1.
Това доколко един продукт е полезен, зависи какви мазнини се съдържат в него и как те се приемат от организма. Установено е, че усвояването на мазнини е най-ефективно, когато се приемат във вид на емулсия. А сладоледът предсталява емулсия от мазнини и вода. Частиците мазнини в него са с големина, при която организмът е в състояние да ги усвои непосредствено, без да се налага те да бъдат подлагани на продължителни разградни процеси. Поради това си качество, сладоледът зарежда с енергия бързо и за много кратки срокове възръща работоспособността.



2.
Белтъците в сладоледа са бързо усвоими, с голяма биологическа ценност, съдържат голяма част от незаменимите аминокиселини. Източник са на триптофан и лизин. Участват в цитоплазмата на всяка една жива клетка и имат отношение за добрия имунитет на организма.




3.
Сладоледът съдържа лактоза, единствената разновидност на захар от животински произход. Полезността на лактозата идва от там, че тя не е обвързана с процеса на затлъстяване, така както е при останалите захари. Лактозата действа благоприятно на обмяната на въглехидратите, мазнините и холестерола и на усвояването на калция в организма, така необходим за здравината на костите. Освен това тази захар не е опасна за зъбите. В устната кухина лактозата не само че не създава условия за размножаване на патогенни микроорганизми и съответно на образуване на кариес, а напротив, тя ограничава тези процеси.




4.
Едни от най-ценни минерали, които съдържа сладоледът са калций и форфор. Една порция сладолед съдържа около 10 % от необходимия за деня калций.




5.
При температурата, при която се яде сладоледът – минус 5-6 градуса, витамините са запазени и поети от организма му носят своя ефект. Сладоледът се смята за богат източник на рибофлавин - витамин В2. С порция сладолед в организма постъпва 10 % от дневната нужда от този витамин. Освен него в сладоледа има голямо количество тиамин - витамин А1, пиридоксин - витамин В6 и пантотенова киселина – витамин В5.




6.
Сладоледът стимулира отделянето на серотонин в организма. Веществото, което повишава настроението и благодарение на което преодоляваме стреса. Освен това той съдържа Л-триптофан, ефективен натурален транквилизатор, който премахва тревожността, намалява нервното напрежение и чувството на умора.




7.
Водата, която се съдържа и поемаме от сладоледа е от разтопен лед. Тази вода има по-висока биологическа активност в сравнение с обикновената. Това се дължи на факта, че около 80 % от молекулите на водата от разтопен лед запазват структурата си, характерна за замръзнало състояние. Такава вода има положително въздействие върху черния дроб, спира усвояването на въглехидратите от червата, повишава стабилността на еритроцитите в кръвта, влияе положително на адаптационните процеси на организма.




8.
Въздухът в сладоледа предпазва устната кухина от измръзване и подобрява консистенцията му.

Няма коментари: